Informasjon om UNESCO ASPs "storylinestafett"

av Jon K. Møller


I forbindelse med ASP-seminaret på Utstein kloster i våres lærte vi gjenferdet Cecilia å kjenne. Hun har gått hvileløst omkring i klosterets korridorer, saler og rom i søken etter den lille datteren som hun fødte i 1534. Det eneste som kan gi Cecilia fred, er vissheten om hva som hendte med barnet hennes etter at hun selv døde umiddelbart etter fødselen.
Vi var en del skoler som inngikk en avtale om å hjelpe Cecilia med å løse denne gåten. Dette arbeidet har vi så vidt kommet i gang med, og så langt har vi funnet ut følgende:
  • Cecilia klarte med sine siste krefter å legge en medaljong med bilde av Jomfru Maria om halsen på det lille barnet sitt før hun døde. Hun sa da at dette smykket skulle gå i arv fra mor til datter i evig tid, noe faren, den italienske sjømannen lovte å sørge for.
    Dette er det eneste sporet vi har, og vi må satse fullt og helt på at medaljongen virkelig har godt i arv fra mor til datter opp gjennom generasjonene.
  • Da barna fra Gamlebyen skole fant kisten i den gamle klostermuren, inneholdt den ikke noen medaljong. Den hadde altså fulgt med far og datter på deres flukt videre.
  • I papirene Gamlebyen skole fant i kisten, kom det fram flere mulige reisemål. Det virket som om den italienske sjømannen hadde sittet å spekulert på hvor han skulle dra videre.
  • Denne utfordringen sendte Gamlebyen skole til Saltdal v.g skole, delvis fordi de visste at Saltdal har en partnerskole på Trinidad, et av de mulige reisemålene som ble funnet i kisten.
  • Elevene ved Saltdal v.g. har gjennom sine venner ved El Dorado Secondary Comprehensive school i Tunapuna, Trinidad&Tobago, funnet fram til en svært interessant kilde. På begynnelsen av 1700-tallet herjet en kvinnelig pirat ved navn Anne Bonny i Karibien. Kildedokumentet understreker den store kontrasten mellom Anne Bonnys voldsomme liv og det faktum at hun bar en medaljong med bilde av Jomfru Maria på sitt bryst.
    Kunne dette være den samme medaljongen Cecilia hadde gitt til sin datter i 1534?
    I så fall var vi på sporet!!
Vi har satt opp en tenkt slektslinje fra Cecilia oppover mot vår tid. Dere finner den under "Slektslinje" i menyfeltet øverst i hovedmenyen, og i den gulaktige menyen til venstre i skjermbildet. Målet er å fylle ut så mange av de tomme feltene som mulig, slik at vi forhåpentligvis til slutt klarer å finne ut av skjebnen til Cecilias barn, dvs. det andre feltet i linja. Et eller annet sted ligger nøkkelen til gåten!
Hver enkelt skole kan selv bestemme hvilken av Cecilias etterkommere de vil konsentrere seg om så lenge de:
  • Velger en som er ledig
  • Passer på å flette inn medaljongen med Jomfru Maria på en slik måte at forbindelsen til den opprinnelige Cecilia kommer fram. Medaljongen SKAL følge med i kisten fra skole til skole.
  • Sørger for at skolens bidrag på et eller annet vis passer inn i den rammen som er satt opp.
  • Kontakter skolen som skal overta kista og får nødvendig informasjon om ønsket avslutning på sin episode.
Det er viktig at skolene som sender/mottar kista, har kontakt med hverandre. Den neste skolen vil ganske sikkert ha ønsker mht. avslutningen den forrige skolen lager.
Samtlige historier inkludert bilder, grafikk og alt annet som skal på nettet sendes til jmoller@online.no som vedlegg i tillegg til at det legges i kista. Dersom skolen selv vil legge ut sitt bidrag på egen server, er det kun nødvendig å sende URLen (webadressen) til undertegnede.
Det er viktig at selve historien blir lagt ut / innsendt umiddelbart. Dersom det senere viser seg at noe må endres eller legges til, er det ingenting i veien for å gjøre det i ettertid. Grafikk, bilder, o.l. kan også gjerne legges ut etter hvert dersom tida ikke strekker til i løpet av den uka kista er ved skolen.
Saltdal v.g. skoles bidrag ble f.eks. lagt ut ganske så "ribbet". Allmennfagelevene som deltok skulle samarbeide med en klasse på formgivingsfag. Pga. sykdom ved formgivningsfagavd. ble ikke planlagte illustrasjoner, etc. ferdig før en stund etter tekstbidraget. Straks illustrasjonene var klargjort, ble siden oppdatert.

Det er også viktig at skolen sender en kort redegjørelse om hvorledes den har arbeidet med dette prosjektet. Slik informasjon legger jeg ut under hver enkelt skole på hovedsiden for prosjektet slik det er gjort for Saltdal v.g. skole.
Dersom dere leser Saltdals lille oversikt over hvorledes de gjorde det, skjønner dere at dette ikke behøver å være pedagogisk-teoretiske mesterverk. Skriv gjerne en uformell liten oversikt over hvorledes dere gjorde det. Det er like interessant å bli informert om opplegg som ikke fungerte etter planen, som å lese om alt som var vellykket!

Som en foreløpig avslutning på denne informasjonssiden, vil jeg oppfordre dere alle om å komme med konstruktive innspill! Ingen av oss har gjort noe slikt som dette før, så vi må legge oss i selen sammen for å gjøre dette til et morsomt og lærerikt innslag for både elever og lærere :-)